Wespensteken voorkomen

Aan het einde van de zomer zie je ze weer in grote getalen verschijnen; wespen. Om overlast te voorkomen is het goed om wat meer van wespen te weten.wesp

Wespen zijn sociale insecten, ze leven -net als bijen- in kolonies met één koningin.  In het nest hebben alle wespen een specifieke taak, zoals eten verzamelen, het nest bewaken of de larven verzorgen.

Wespen zijn vleeseters; ze eten voornamelijk andere insecten en andere dode diertjes. Dit maakt ze nuttige dieren, ze ruimen jouw tuin voor je op. Behalve de wespen die in het nest voor de jongen zorgen; zij komen niet buiten en leven van een zoete braakstof die de jongen afgeven.

Aan het eind van de zomer vliegen de koningin en nieuwe koninginnen uit het nest. De ‘kraamhulpen’ hebben nu geen larven meer om voor te zorgen en krijgen dus ook geen zoetigheid meer. Omdat ze hieraan verslaafd zijn vliegen ze uit en gaan op zoek naar suiker.

Om last van deze wespen te voorkomen kun je ze het beste met rust laten. Een wesp steekt als hij in het nauw komt of wordt opgejaagd. Ook kun je er goed op letten dat je geen frisdrank en dergelijke open en bloot laat staan en dat je de handen (van de kinderen) wast na het drinken of snoepen.

Verder kun je een wespenval maken; als je de bovenkant van een frisdrankflesje afsnijd en ondersteboven op de rest van de fles zet en hierin een laagje siroop doet, vliegen de wespen naar binnen en kunnen ze niet meer weg.

Om te voorkomen dat wespen in je huis komen kun je horren in de deur- en raamopeningen (laten) plaatsen. Wij van Decorette woonatelier Leiderdorp kunnen je hier uitstekend mee helpen.

Als je belt of het formulier hiernaast invult, maken we een afspraak bij jou thuis om de beste optie voor jouw huis te bespreken.